2008-06-12

Är det 1 april idag?

Kan man låta bli att undra över om det är ett aprilskämt eller inte när SDS skriver "Lärare tejpade igen mun på treåring".

"Treåringen var högljudd. Då tejpade förskolläraren över munnen på honom – två gånger om. Trots att skolan i Lund polisanmälde honom och polisutredningen inte är klar har läraren fått tillbaka sin tjänst."
Vilken utbildning har denna person fått?
Kan man vara lämplig att jobba med barn om man gör på detta viset?

Inte nog med att förskolläraren tejpade en gång. När den första vanliga tejpbiten inte fungerade blev det en kraftigare tejpbit.

Nu ska man inte tro att alla förskollärare agerar så här men om någon gör det borde man väl kunna göra något åt det hela och flytta undan denna person från att jobba med barn.
Hur kan man försvara att personen får fortsätta jobba med små barn?
Man borde i alla fall avvakta tills polisutredningen blir klar innan personen får fortsätta med "business as usual"

23 kommentarer:

Anonym sa...

Det är en märklig värld vi lever i. När någon till slut får nog av skrikande ungar som inte gör som man säger till dom. Det är inget övergrepp att få nog av ungar genom att sätta tejp på munnen. Problemet sitte hos föräldrarna som har slapp uppfostran. Jág förstår att man till slut blir sur o arg på ungar som skriker trots man har sagt till flera gånger.
Problemet sitter inte hos den enskile förskolären. Detta är snare ett symtom på känsliga vuxna som inte tål att andra inte orkar lyssna på deras skrikande ungar.

Judas sa...

Nej, det är den 12 juni.

Om en unge inte gör som de vuxna säger så ska han lära sig att det kan få konsekvenser för honom. Skriker han på dagis trots åtskilliga tillsägelser och det enda som hjälper är att tejpa igen munnen, så ska han få munnen igentejpad.

En polisanmälan av personalen är helt fel väg att gå. Om tio år kommer vi få större problem på skolorna med elever som lärt sig att de kan göra vad som helst och lärarna kan inte stoppa dem utan att få en polisanmälan på sig.

Låt förskoleläraren komma tillbaka och skicka hem pojken i 30 dagar. Då kanske pojkens föräldrar tar sig tid att lära honom att rätta sig efter personalens tillsägelser.

Yngve , sa...

Vad är detta?
"Skrikande ungar" "Skicka hem en 3-åring i 30 dagar"

Det verkar som en del borde tejpa igen sitt tangentbord!

Inte kan ni väl mena allvar med att man ska tejpa igen en 3-årings mun för att få barnet att sluta skrika????

Judas sa...

Nej, nej ,förlåt mig. Givetvis ska pojken få skrika och göra som han vill utan att några vuxna ska lägga sig i. Om någon vuxen, mot förmodan, ändå skulle försöka få pojken att visa lite hänsyn så ska denne givetvis polisanmälas.

Det är av största vikt att barnen lär sig att de alltid kan få sin vilja igenom genom att skrika och slåss.

Judas sa...

Jag kan hålla med om att det är en överreaktion att tejpa igen pojkens mun (med supertejp som inte går att få bort). Men, det är en mycket kraftigare överreaktion att polisanmäla och stänga av förskoleläraren.

Det finns säkert några bättre mittemellanåtgärder som kunde fått pojken att förstå att han inte kan hålla på att skrika. Att tvinga föräldrarna att komma och hämta honom omedelbart tycker jag hade varit en bra lösning - men det är säkert också förbjudet.

Var kan man köpa den där supertejpen? Jag har försökt tejpa igen mitt tangentbord men tejpen lossnar hela tiden.

Yngve , sa...

Barn skriker inte utan orsak. Det viktiga är väl att ta reda på varför barnet skriker.
Vi pratar här om en 3-åring.

Tror "judas" att 3-åringen förstår varför hans/hennes mun tejpas igen?
Tror du att man kan skrämma barn till förstånd?

Anonym sa...

Jag håller med Judas! Ungar oavsett ålder måste lära sig att det finns konsekvenser av sina handligar. Ebligt en Öron Näsa Hals läkare, forskare så finns det yrkesriskgrupper för öronskador.
En yrkesrisk grupp är förskolelärare på grund av skrikande ungar. Jag var inne på ett apotek där fick jag höra att det är vanligt att förskolelärare köper öronproppar på grund av skrikande ungar. Detta även arbetsmiljöproblem!

Yngve , sa...

"judas" du behöver ingen supertejp. Vanlig tejp fungerar ta bara tillräckligt många varv. Annars kan du använda vävtejp (ductape).

Vilken planet kommer ni från "judas" och "anonym"?

Det här handlar om en 3-åring som skriker?

Tror ni att man skrämmer en 3-åring till vett och sans?

Judas sa...

Ja, jag tror att treåringen förstod varför han fick sin mun igentejpad.

Att skrämma folk till förstånd går alldeles utmärkt (barn som vuxna). Att folk avstår från att göra saker för att de är rädda för konsekvenserna är en av grundpelarna i människans beteende.
Rättsystemet, till exempel, innehåller en hel radda straff som ska verka avskräckande. På vägen till jobbet stannar jag alltid för varje rödljus för att jag är rädd för att bli påkörd eller bli tagen av polisen och bli av med körkortet.

Judas sa...

Ja, jag tror att treåringen begrep varför han fick munnen igentejpad.

Att skrämma folk till förstånd går alldeles utmärkt (vuxna som barn). Det är en av grundpelarna i människans beteende att vi avstår från att göra saker för att vi är rädda för konsekvenserna.
Till exempel så har vi ett rättssystem med ett flertal straff som ska verka avskräckande för befolkningen.

Yngve , sa...

Så "anonym" och "judas" menar att vi ska styras av rädsla?

Tror ni inte att det blir ett bättre resultat om agerar utifrån logik?

Att skrämma en 3-åring till rätt beteende låter mycket kusligt?

Anonym sa...

Jag kommer från en värld där det ska räcka med att man säger ifrån en gång sluta skrik. Då ska det respekteras, så att man inte ska behöva påpeka samma sak flera gånger och ta till tejp. Tyvärr är samhälls klimatet ett 1 april skämt. Tack o lov att mina föräldrar har lärt mig sunt förnuft. Eftersom det verkar som om det finns föräldrar som inte lyckas med detta ens.

Yngve , sa...

Jag vet inte om sunt förnuft går ihop men "tejpning av en 3-årings mun"??

Jag tycker att många agerar respektlöst i dagens samhälle. Så visst borde det till en skärpning.

Dock måste jag påpeka att en vuxen förskollärare tejpar igen en 3-årings mun är respektlöst!

Anonym sa...

Det är respektlös av en unge fortsätter att skrika trots han/hon har blivit tillsagd flera gång att sluta skrika.

Yngve , sa...

Vi har kommit till vägs ände!

Nu är det bara tejp som hjälper!

Eller?

Anonym sa...

Alla sätt är bra utom dom dåliga!
Vem som helst kan tappa tålamodet när en unge fortsätter och skriker när den har blivit tillsagd att sluta skriker flera gånger t.ex. 10 gånger. Då är det respeklöst av ungen att fortsätta skrika! Ynge, även en förskolelärare är mänsklig.

Yngve , sa...

Du använder "ungen". Vi talar om en 3-åring. Man måste väl kunna stå emot en 3-åring utan att tejpa igen munnen på densamma!

Anonym sa...

Det är klart och tydligt vi har helt olika syn på hur man hanterar skrikande ungar.

Yngve , sa...

Då du "anonyme" är vi i alla fall överens om en sak!

Troed Troedson sa...

Man förstår att Anonym och Judas inte vill använda sina riktiga namn. Det är ju faktiskt logiskt - i en värld som styrs av den som har tejpen (eller makten) bör man absolut vara rädd för att skriva under inlägg med sitt riktiga namn. Kanske fick både Anonym och Judas sina munnar tejpade som barn?

Karin sa...

Det är inte namnet som är av den största betydelsen. Jag frågade min egen mamma om hennes syn på saken. Hon höll med mig om att man kan tappa tålamodet efter att har använts sig av alla metoder man kan komma på att få en tre - åring att sluta skrika. Jag är imponerad på de som har en oändligt tålamod.

Hur hade du själv gjort efter att ha använt alla metoder som man kan komma på att få barnet att sluta skrika, ändå inte slutar?

Det är väl helt mänskligt att tappa tålamodet eller?

Yngve , sa...

Ja visst är det mänskligt att tappa tålamodet men att då bara komma på tanken att tejpa igen munnen på en 3-åring det skulle jag inte komma ens i närheten av.

Jobbar man proffesionellt med barn tycker jag det är extra anmärkningsvärt att man använder en sådan här metod. Första tejpbiten kanske kan ursäktas men inte nästa!

Karin sa...

Tejp kanske inte rätt att använda sig av.

Vad finns det för andra förslag när man har använts sig av alla tänka bara metoderl, ändå så fortsätter barnet att skrika?