2008-04-19

Nematod eller mördarsnigel?

Enligt SDS:

"Kemikalieinspektionen har godkänt att millimeterstora rundmasken nematoden får användas mot trädgårdsgisslet spansk skogssnigel – mördarsnigeln. Myndigheten har ändrat sig efter ett nej för tio år sedan."
Det skulle vara skönt att bli av med mördarsniglarna men är dessa rundmaskar en bra lösning?
I Norge förekommer maskarna naturligt och är därför godkända. De är dessutom godkända i Danmark och Storbritanien.
Bra om det sker försök och forskning för att se vilka problem de kan ge långsiktigt.

Får väl fortsätta med manuell bekämpning ett tag om de nu inte läst Kemikalieinspektions senaste ställningstagande och därmed flytt landet.

I förra veckan var frågan uppe i riksdagen bl.a. i form av en motion "Nationell strategi för bekämpning av den spanska skogssnigeln". Motionen avslogs.

2 kommentarer:

Per sa...

Hej Yngve skulle precis till att komentera din blogg om nematoder, då jag ser sin "slogan" -byt livsstil inte klimat. Bra skrivit, äntligen någon som förstår att vi måste tänka annorlunda. Hur som haver. Nu var det nematoder. Nematoder mot mördarsniglar är bra men det finns en risk att folk blir besvikna, Nemasys som produkten heter kostar i England ca 200kr/100kvm = dyrt, samt att nematoder i princip inte kan förflytta sig, så man måste sprida nematoderna på exakt samma ställa som sniglarna är på. Så nematoder är bra om man har (svin) mycket sniglar, men är inte lösningen för oss som har någon/några hundra i trädgården. Se mer på http://www.ljuvaliv.se där försöker jag samla bra info om mördarsniglar. //Per

Anders sa...

Det bästa är att kombinera flera metoder. Jag har en sida med olika tips, bland annat en ölfälla som du lätt bygger själv: Bygg snigelfälla

Har precis också gjort en konstruktion för den som använder snigelfritt eller snigeleffekt Bygg snigelkiosk