2008-04-25

Klusterbomber spränger inte alliansen

Utrikesutskottet enades inte om förbud av svenska klustervapen. Trots tuffa tongångar av folkpartiet i medierna innan mötet så bidrog de inte till att en majoritet mot Bombkapsel 90, säger Max Andersson och Peter Rådberg (mp).
Dagens möte i utrikesutskottet blev en besvikelse för de som vill att Sverige ska avveckla klustervapnet Bombkapsel 90. Trots att folkpartiets utrikespolitiske talesman sagt sig vilja förbjuda bombkapsel 90 så röstade (fp) att göra undantag för detta klustervapen.
"- Folkpartiet har en bra linje i medierna i klusterbombsfrågan, men i praktiken är de bara en blindgångare, säger Max Andersson."
Klusterbomber är vapen som sprider en stor mängd små bomber över ett stort område. De är en tämligen brutal form av vapen eftersom de dödar urskillningslöst över stora ytor och därför kan drabba civilbefolkningen väldigt hårt. Regeringen har dock hittills velat undanta de svenska klusterbomberna, bombkapsel 90, från ett förbud eftersom de anser att de svenska vapnen är säkrare än de utländska.

Nu kommer riksdagen inte att tvinga regeringen att driva en hårdare linje. Därmed skapas utrymme för Sverige att ha sina klustervapen kvar.

Regeringen har tidigare varit väldigt hårda med att de inte vill avveckla Bombkapsel 90. Nu skapar de sig manöverutrymme för att ha svenska klusterbomber kvar. Man kan undra varför?

Kan det vara att ekonomin är viktigare än människoliv?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Heej! Önskar Dig en fiin pingst!
/ Susz


Skriv under uppropet du oxå!!!klicka bara på länken!
www.motklustervapen.se

Yngve , sa...

Tack!

Skriver på listan direkt!

/Yngve