2008-01-23

Ny EU-logga för ekologisk mat

Nu har EU bestämt att det ska bli en ny logga för ekologisk mat. Den kan börja användas nu men blir obligatorisk fr.o.m. 1/1 2009. Övriga loggor för ekologisk mat får finnas kvar.

Märket är inte speciellt vackert men det är något man vänjer sig vid. Ett annat problem som är värre är att det står "bio". I Sverige så tänker man på biologisk. Vilken tomat är inte biologiskt odlad? Men eftersom det finns många språk inom EU så är det svårt att hitta helt rätt.

Förhoppningsvis kommer detta att gynna försäljningen och därmed även produktionen av ekologisk mat. Under förutsättning att det inte blir en massa byråkrati och avgifter för att kunna använda loggan.

Det finns en del antydningar att det nya regelverket, som dessutom kommit till i en hast, är besvärligt och krångligt. Kanske är det konstgödseltillverkarna som ligger bakom detta.

Det vore ju tragiskt om det blev besvärligare att vara eko-bonde. Det är svårt nog redan nu och det är även svårt att få avsättning för sina produkter via de vanliga matdistributörerna.

Inga kommentarer: