Regeringens utredare föreslår att Apotekets monopol slopas. Norge har gjort detta och det gick inte så bra. Kostanderna ökade vilket var precis det motsatta man ville uppnå.
Nu kan man säkert lära en del av de misstag som Norge gjorde men risken är ändå stor att det blir ökade priser och problem med servicen i glesbygd.
I Aktuellt i kväll poängterade socialministern Göran Hägglund att tillgängligheten måste öka. Det verkade vara det viktigaste.
Marknaden har hittills inte visat någon större vilja att bry sig om annat än vinster. Var kan man tjäna mest pengar på att sälja apoteksvaror i en större stad eller i glesbygden?
Vilka aktörer kommer att kunna ta del av apotekskakan?
Knappast är det små aktörer. Så hur detta ska vara något som gynnar småföretagen, som Göran Hägglund påstår, ter sig mycket osannolikt.
Vill man öka tillgängligheten och sänka priserna så kan man väl ge Apoteket AB rätt att förhandla om lägre inköpspriser och samverka med utländska aktörer istället.
Vi har hög säkerhet, god effektivitet och bra service i Sverige när det gäller läkemedelsförsäljning. Det är svårt att se några tunga skäl att öppna för privatisering.
Förslaget kommer att öka byråkratin och det finns risk för att det blir som i Norge där det blivit kartellbilningar som gjort att priserna har hållits höga.
Enligt Sveriges Farmacevtförbund leder förslaget till fler apotek, längre öppettider, kortare köer och bätre service till kunderna men förslaget riskerar också att Sverige går från monopol till ett oligopol.
Hur detta ska leda till minskade priser är verkligen svårt att förstå.
Enligt utredaren själv, Lars Reje:
"Den svenska läkemedelsnotan går på drygt 31 miljarder kronor om året, men de besparingar som Lars Reje räknar med handlar om några hundra miljoner totalt sett. Han tror heller inte att de receptbelagda läkemedlen blir särskilt mycket billigare för kunderna. Det kan röra sig om några procent tror han."
Så varför ska man riskera så mycket för några hundra miljoner kronor?
Läs utredningen själv!
2008-01-08
Apoteksförslag kan bli ett dyrt recept
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar