I dag blir det en heldag om Rättvis Handel (Fair Trade). Det hela äger rum i Malmö.
Det är möjligt att ställa etiska och sociala krav vid upphandling bara man gör det på rätt sätt.
Fortfarande är "Rättvis Handel" mest en fråga om kaffe, té och bananer.
Men det finns många fler produkter som det offentliga köper in där man kan ställa etiska och sociala krav. T.ex. textilier.
Några moderater i Linköping överklagade när Linköpings kommunfullmäktige tog beslut om Fair Trade. Det är nu avgjort i rätten och överklagandet avslogs.
SKL har sedan länge tolkat att det går att ställa dessa krav.
FMV har gjort det i många år så visst går det om bara viljan finns.
Region Skåne har tillsammans med Region Västra Götaland och Landstinget i Stockholm fattat beslut om en uppförnadekod vid inköp.
Så visst finns det hopp.
Tyvärr lär nog inte alliansen i Lund göra något mer med Rättvis Handle. Så det är väl bara att vänta till nästa mandatperiod då vi förhoppningsvis har en annan politisk majoritet i Lunds kommun.
På kvällen blir det ett möte i Perstorp. Vi ska se om det går att nystarta Miljöpartiet de Gröna i Perstorp. Vi sak ha ett öppet möte i Perstorps biblioteks hörsal. Vi börjar 17.45.
Är du intresserad och vill veta mer om detta kan kontakta mig vi e-post genom att klicka här.
2008-12-03
Fair Trade ...
Etiketter: Fair Trade, internt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Hej, jag ville bara försiktigt papeka att Rättvisemärkt och Rättvis handel inte är samma sak, det kan vara förvirrande om du använder uttrycken sa. Dessutom sa vill jag säga att det nu faktiskt finns Fairtrade märkt/Rättvisemärkt bomull, att märka hela klädesplagg är nagot som för tillfället är alltför komplex. Sist vill jag bara tacka för en inspererande blogg!
Jag vet inte riktigt vad du menar men Rättvisemärkt, som jag för övrigt inte använde i detta inlägget, är en svensk certifiering. Det finns andra märkningar.
De har dock gemensamt att de ställer krav utifrån de mänskliga rättigheterna och ILO:s kärnkonventioner.
Även om varorna man köper inte är "Rättvisemärkta" eller motsvarande så kan man när man upphandlar ställa sociala krav. Det är samma sak som att varor kan vara ekologiska utan att de är KRAV-märkta.
Genom att det finns organisationer som certifierar behöver man lägga lika mycket krut på att kontrollera att varorna är t.ex. producerade ekologiskt eller att man respekterat mänskliga rättigheter och ILO:s kärnkonventioner.
Kommuner och regioner är stora inköpare och kan därmed ställa krav och har dessutom bättre resurser att följa upp.
Trevligt att du tycker att bloggen är inspirerande.
Skicka en kommentar