DI.se skriver : "Toyota-ingenjör arbetade ihjäl sig"
"En toppingenjör hos japanska biljätten Toyota dog av för mycket övertidsarbete, meddelar en japansk arbetsrättsbyrå som utrett mannens hjärtattack. Japanerna känner väl till fenomenet som kallas "karoshi", rapporterar International Herald Tribune.I Sverige sägs det att vi jobbar för lite. Ofta lyfter man fram Japan som ett föregångsland.
I två månader före hans död arbetade han i genomsnitt mer än 80 timmars övertid i veckan, som är kriteriet för överansträngning", sa på onsdagen en taleskvinna för Aichi Labour Bureau som utrett dödsfallet som ägde rum 2006.
Ingenjören var 45 år gammal och hade varit under stor press som ledare för ett utvecklingsteam på Toyota Motor.
Han arbetade regelbundet på nätter och helger, och skickades ofta utomlands i jobbet. Mannens dotter hittade honom död på golvet i hemmet dagen före en jobbresa till USA."
Obduktionen visade att han dött av en hjärtattack och att den orsakats av att mannen var utarbetad.
Flera fall mot långa arbetstider har tagits upp i domstol. Fenomenet kallas "karoshi" och stadigt ökat sedan det erkändes i Japan 1987.
Visst ska man vara flitig och dra sitt strå till stacken men huvudsaken med livet kan ju inte vara jobbet. Först och främst måste man ju leva. Om vi minskade vår materiella standard skulle vi ha mer tid för livet och njutning och vi skulle har tid för varandra. Ensamheten skulle bli mindre och barn skulle växa upp i trygghet.
Men nu råder det att "ekonomisk tillväxt krävs för att vi ska ha råd med välfärd".
Frågan är hur blir vi lyckligare?
Och hur mäter vi "lycka". Det finns försök med s.k. lyckoindex. Vissa mätningar visar att Sverige ligger på 119:e plats. Det finns förslag att komplettera BNP-måttet med ett lyckoindex.
Lycka i politiken är inget nytt påfund, varken i politiken eller inom liberalismen. Den liberala engelska filosofen Jeremy Bentham (1748-1832) gjorde i början av 1800-talet nyttobegreppet till den högsta principen för moralen. Han ställde upp målet med orden ”den största möjliga lycka åt det största antalet”. Han menade att nyttan skulle vara högsta etiska norm också i lagstiftningen. Det finns en organisation Charity som har som ledord "Stöd kampen för en lyckligare värld".
Max Andersson, riksdagsledamot för (mp), har skrivit en riksdagsmotion i ämnet.
Frågan om "lycka" kommer att bli allt aktuellare det är bara en tidsfråga. Alla vill ju bli lyckliga, frågan är bara vad lycka är!!??
1 kommentar:
Vad snällt att du länkade till vår nyhet på Nyfiken vital!
Jag kan inte fullt ut uttrycka hur tacksam jag är för att bloggosfären finns och att ni så ofta bloggar och länkar till våra artiklar.
En nättidning som vår skulle inte klara oss annars eftersom vi inte har intäkter i närheten av att räcka till att köpa någon reklam alls. Utan bloggosfären skulle man antingen behöva minska ner ordentligt eller bryta vårt redaktionella oberoende och börja sälja produkter också (kommer *aldrig* inträffa - skriver man om något går det inte att sälja saker samtidigt utan att det blir korrupt).
Jag hoppas ha tid att läsa din blogg mer i morgon eller någon av de närmaste helgerna. Men verkligen att jag riktigt önskar dig ett stort lycka till med din blogg så länge.
PS
Jag planerar ett projekt där vi ska lägga till bra kompletterande bloggar som "Nyfiken vital rekommenderar" på sidor med bra trafik så att vi bättre ger trafik tillbaka till bloggosfären.
Jag har tänkt mig det ungefär som vi gjorde här med "Miss meisters mat med mera":
nyfikenvital.org/?q=node/833
Skicka en kommentar