2008-07-24

Antalet påsar måste minska!

Ny Teknik skriver : "Expert kritisk till L.A-förbud mot plastpåsar"

En professor i polymerteknologi på Chalmers tycker det är tveksamt till ett "plast"-förbud. Han tycker de nedbrytningsbara plastpåsarna inte är bra :

"- Det kan ta tre år innan de bryts ner i naturen och de kan inte återvinnas. Läggs de i plaståtervinningen kan den dessutom förstöra återvinningen."
Papperspåsar är heller inte bra :
"Den är visserligen biologiskt nedbrytbar, men tillverkning och transport kräver mycket energi. Det krävs sju långtradare för att transportera antal papperskassar som ryms i en långtradare med plastpåsar."
Kvar är då tygkassen men den är heller inte bra :
"Den görs ofta av billig bomull som inte kommer från ekologiska odlingar."
Vad är då det bästa enligt denna professor. Jo s.k. "gröna påsar" tillverkade utan olja och inte biologiskt nedbrytbara.
"Råvaran är etanol eller metanol som konverteras till polyeten. Utgångsmaterialet är förnyelsebara material som cellulosa, halm eller sockerrör."
Intressant! Var försvann det ekologiska kravet. Tygkassen var problem eftersom bomullen inte var ekologisk. Kommer cellulosan, halmen och sockerrören att vara ekologiskt producerade?

Kanske är det så att denna professor har denna teknik på sitt program och att detta påverkar valet av den bästa "kassen".

Även om de s.k. gröna påsarna är bättre än de vanliga påsarna så går det ändå åt energi att producera och att hantera dessa påsar. Livslängden på påsen är viktigt om den är bra eller dålig.
Värmeåtervinning är bra men inte helt utan problem. Det är inte ett nollsummespel, det finns förluster i hanteringen.

Det är samma problem som med bensin och alternativa drivmedel. Det räcker inte att ersätta bensin med förnyelsebar energi, man måste också minska antalet bilar och antalet transporter. Samma är det med "påsar". det räcker inte att bara ersätta vanliga plastpåsar med papperspåsar, eller gröna påsar eller ...
Man måste även minska antalet påsar.

Bäst är nog att använda påsar med längre livslängd. Då är tygkassen ett bra alternativ. Den behöver inte vara gjord av icke-ekologisk bomull. Den kan vara tillverkad av ekologisk bomull eller av något annat material.
Sedan behöver man nog även ha någon form av "plastpåse"

Till syvende och sist så behövs det en livsstilsjustering där det behövs mindre antal påsar.
Mer närinköp, mindre köpcentra, ett annat konsumtionsmönster, mindre förpackningar, mer råvaror, mindre färdiglagade produkter, mindre emballage, ...

Totalt sett mindre shopping. Usch får man säga så?

1 kommentar:

Xi sa...

Nu går det att få tag i Oxo-bionedbrytbara plastpåsar. Plastmaterialet som bryts ner och försvinner efter ca 3 år, utan att släppa metangas. Om 5-10 år kommer effekten att märkas i mätbara områden. Alla sk vardagspåsar går att få i Oxo-plast. Besök sidan för Vardagsplast !
/Miljöpåsen (d2w)

bli delaktig http://www.thepetitionsite.com/1/make-plastic-degradable