2008-06-07

Spinnmalar?

I år så är det mycket som är lite extra. Det är extra många spinnmalar. Jag tror att det är spinnarmalar. De finns överallt i äppelträden, inte i plommonträdet och inte i päronträdet. Det finns väv nästan överallt. Inuti väven finns det oftast ett ihoprullat blad som innehåller massor av små larver. De är ljusa eller mörka. När man tar i bladet "kastar de sig ut", det ser så ut i alla fall, och räddar sig längs en tunn tråd. De vekar inte direkt äta på äppelkarten.
Det är väl pga av det torra ocf soliga vädret som gjort att dessa små varelser har ökat i antal.
Får se om det blir några äpplen och om de har något angrepp.Kanske vet någon vad det är för något som angriper våra äppelträd???

2 kommentarer:

Mätta sa...

Vi har samma på våra stora äppleträd. Massor med väv och äckliga larver och jag har inte sett nåt liknande tidigare år. Har du kommit på vad det är eller vad man ska göra åt dem? Först tänkte jag klippa bort de angripna grenarna (behöver ändå glesa ut lite) men jag insåg snart att de var precis överallt så det var inte nån lösning. Jag vill ju gärna ha lite kvar av trädet...

Yngve , sa...

Jag vet inget annat än mekanisk avverkning. Jag tar bort väv och angripna blad med händerna så att maskarna kommer med. Sedan lägger jag det i en spann och när jag är klar så häller jag kokhett vatten över det hela.
Det viktigaste är att ta bort väven och larverna där det finns äppelkart. Annars kan det finnas risk att karten skadas.

Än del jag pratat med spolar vatten på träden men då tror jag att maskarna kommer till marken och då är allt tillbaka nästa år.

Skulle gärna vilja veta vad det är för något och om man kan göra något innan det hela har exploderat med massor av väv.