2008-05-12

Vätgasbilar på väg!


Nya MiljöAktuellt skriver: "Här är Sveriges första vätgasbil"
I Malmö kör nu Sveriges första och enda vätgasbli. De direkta utsläppen från motorn blir i princip vattenånga. Det låter bar men det är lång väg tills vätgasbilar finns på marknaden för den vanliga bilisten.

"Vätgasbilen är ett led i samarbetet kring nya drivmedel för bilar som energibolaget E.ON och Malmö stad driver. Bilen är stationerad på miljöförvaltningen i Malmö och används vid inspektioner och tjänsteärenden. Den kommer att ingå i det ordinarie bokningssystemet.

"Michael Eng, miljöingenjör på Bilprovningen, kommenterar teknologin:
- Tekniken finns och fungerar men behöver fortfarande mycket utveckling innan den blir realiseringsbar i stor skala. Möjligheten finns att vätgasdrift i större skala finns så tidigt som till 2020 men det kan mycket väl dröja ända till 2040. Tillgången på övriga fordonsbränslen, det vill säga bränslebrist och prisutveckling kommer att avgöra när vätgas finns i våra fordon."
Vätgasbilar löser inte alla klimatproblem. Men det skulle ge oss stora möjligheter att klara klimatfrågan. Vätgas ska ju produceras och bilar ska produceras och vägar ska byggas ...

1 kommentar:

Bergatorparen sa...

Jag hoppas verkligen att vätgasen inte ligger 10 - 15 år in i framtiden, så som mantrat har varit från bilindustrin de senaste 20 - 25 åren.