2008-03-12

Inför en vegetarianbonus!

SVT:s Uppdrag granskning handlade om kött och klimat. Pinsamt att kunskapsnivån om kött och klimat är så dålig bland ledande s.k. miljöpolitiker. En jordbruksminister som inte vet om att köttproduktionen är klimatbelastande och en oppositionsledare som bara kan prata transporter ...

Kunskapen att kött är en klimatbov är ingen ny kunskap.

Det behövs många åtgärder för möta klimathotet. Mycket fokus ligger nu på att fossilbilar ska bytas mot miljöbilar. Visserligen är det bra att om man nu ska köpa en bil, att det då blir en miljöbil. Men det räcker inte. Antalet bilar och antalet körda mil måste också minska.

Men ännu bättre klimateffekt får man om man minskar köttkonsumtionen. Mest utsläpp ger nötkött. Köttproduktionen ger både utsläpp via kossorna men näven via transporter av foder och av köttet i sig självt.

När det gäller konsumtion är USA som vanligt värst och i Europa så är Sverige och Frankrike värst. Ekonomiska styrmedel är populära och väldigt ofta effektiva. Menar man allvar att möta klimathotet så måste ekonomiska styrmedel även användas för att minska köttkonsumtionen. Man kan använda en köttskat och använda intäkterna från detta till att subventionera vegetabiliskt protein.

En annan positiv effekt med minskad köttproduktion är att antal djur som får lida pga vår konsumtion minskar.

Bäst är förstås GO VEGAN!

1 kommentar:

Anonym sa...

Det Mona Sahlin sa var direkt pinsamt, jag skämdes å hennes vägnar. Erlandsson hade mer koll på läget men sa att "de inte ville röra barnens köttbullar". Allt var väldigt luddigt från politikernas håll, ingen av dem hade något konkret att komma med.
Det är helt sjukt att sojaprodukter är dyrare än kött och andra animalier. Sjukt. Det måste stoppas!

//Annie
annique_bong@hotmail.com