2008-01-19

Tryckkokare sparar energi och tid

Vad är det undrar kanske någon. Jo det är en kastrull som har väldigt tättslutande lock. Vilket innebär att värmen hålls kvar i kastrullen. Vilket innebär att koktiden blir kortare och därmed minskar energiförbrukningen.
Koktiden halveras och dessutom så sparar man energi eftersom värmen inte slinker ut via locket.

Vi hade tur och hittade tryckkokaren på loppis. De går att köpa i specialaffärer. De är dyrare än en vanlig kastrull men det tjänar man in.
Dels sparar man energi och dels så kan man koka råris, kikärtor, bönor m.m. utan att det tar så lång tid. Hemkokta bönor smakar bättre, är billigare och det har gått åt mindre energi att transportera dem.


Det är väldigt enkelt att använda en tryckkokare.

Idag skulle jag laga chili sin carne (sin betyder utan & carne kött, dvs vegetarisk chili con carne ).
Innan jag gick och la mig i går kväll blötlade jag stora vita bönor i tryckkokaren. Blötlagda bönor kokar snabbare och smakar och är nyttigare när de sedan är kokta.

Så i dag när jag började lösa melodikrysset satte jag på tryckkokaren på plattan, på fyran. När trycket hade ökat tillräckligt (en liten knapp lyfter sig på locket) så satte jag ner plattan på ettan.
Sedan löste jag melodikrysset i lugn och ro. Efter ca 30 minuter stängde jag av plattan och lät tryckkokaren stå kvar.
Så trots att plattan var avstängd så kokade bönorna vidare.
När sedan melodikrysset var löst så var bönorna klara.

Inga kommentarer: