2008-01-01

Måste det vara så här?

Facit från nyårsfirandet är deprimerande. Fylleri, bråk. Skadegörelse och personskador pga fyrverkerier. I Karlskrona fick en 16-åring livshotande skador när en fyrverkeripjäs exploderade mitt i ansiktet.

I dag kan man läsa på Aftonbladets hemsida läsa om en av fyrverkeriets negativa sidor. Denna historia slutade som tur var på ett bra sätt.

Det är inte alltid det slutar lyckligt. Nu finns det tid till nästa nyårsfirande. Alla dessa negativa effekter av fyrverkeriet är som vanligt pga människors dåliga omdömen. det verkar som om "vi" inte kan kan hantera fyrverkerier på ett bra sätt så det ända återstående åtgärden verkar bli lagstiftning.
Det är trist att det alltid måste till förbud. Problemet har funnits under många år men nu verkar det ha spårat ut fullständigt. Det behövs säkert både åtgärder på riks- som på kommunplanet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller verkligen med dig. Det har spårat ur fullständigt med dessa raketer! Man vågar ju knappt gå ut, för överallt smäller det och när som helst flyger det upp något framför ansiktet. Jag har sett hur småpojkar eldat upp en postlåda där jag bor. Och vem ska plocka upp alla plast- och träbitar efter raketerna som ligger utspridda överallt?
Mest av allt undrar jag: var finns föräldrarna? Jag trodde det var 18-årsgräns även för att använda raketerna (som någon vuxen köpt), men i varje gathörn står ungar i 12-årsåldern och tuttar på. Förbudet mot smällare har som synes inte hjälpt ett dugg. Nu är det dags att totalförbjuda även raketer för privatpersoner! Låt fyrverkerierna skötas enbart av föreningar eller professionella som kan sin sak. Dessutom borde grejerna inte börja säljas förrän till nyårsafton - där jag bor har ungarna hållit på sedan dagarna före julafton och i går kväll höll de fortfarande på!

Anonym sa...

Först, vad det gäller Frida, den bortsprugna hunden, anser jag att det är ägarens fel, då han har påtagit sig ansvaret för ett annat liv. Antingen har han, 3-4 gånger tyngre än hunden, inte klarat av att hålla emot så att hunden slet sig, eller så är det kraftigt bristande handhavande som är orsaken. Ett korrekt justerat koppel, och öglan på snöret om handleden, och linan löpande genom den andra handen, så hade det här slutat med att ägaren fick bära bort hunden som värst.

Vad det gäller fyrverkerier, var det här en väntad utveckling. Inga smällare, men en tradition som innebär att barnen ska få skjuta och smälla lite innan nyår, vad i glödheta hade ni förväntat er skulle bli resultatet? Något totalförbud är inte aktuellt, då det regleras gemensamt inom EU, och resten av EU är klart mer positiva till det här. Reglering av var, kan vara aktuellt, men kommer bli precis lika tandlöst som det nuvarande totalförbudet mot att skjuta utan tillstånd.
Och vad det gäller försäljning... Försäljningstillstånd för pyroteknik ges på helårs basis, vilket innebär att butikerna kan sälja fyrverkerier året runt, men att de självmant begränsar försäljningen till strax före jul, och fram till nyår. Hur hade ni gillat att traska runt i drivor av raketer till påsk, midsommar, och halloween med?

B!

Yngve , sa...

Visst har ägaren ett ansvar men inte ska man behöva ha hundar i koppel bara för att hundarna annars kan bli skrämda av fyrverkerier och springa iväg.



Visst i nyårstider måste man som ägare vara extra vaksam.



Detta som hände med Frida är ju lite speciellt. Problemet är mycket större. Det är många hundar och människor som inte vågar gå ut. Dessutom är det många , människor och djur, som behöver lugnande medel. Detta bara för att några ska ha kul och att andra ska tjäna pengar.


Fyrverkerier hanteras inte alltid på det sätt som det är tänkt. Det säljs till minderåriga och föräldrar ger till minderåriga barn.

Enligt Räddningsverket skadas minst 300 personer av "fyrverkerier" varje år. Fyra personer har omkommit pga fyrverkerier sedan 1998.



Visst måste man kunna reglera fyrverkerianvändningen.



Det är helt galet att fyrverekriets verkningar ska leda till att

• skolor bränns ner

• tunnelbanestationer stängs

• det uppkommer massor med extra bränder

• fyrverkerier skjuts mot personer och till och med mot räddningstjänstens personal

• människor och djur inte kan gå ut pga rädsla

• ökade utsläpp, onödiga sådan enligt min mening, av miljöfarliga ämnen

• massiva städaktioner för att städa upp efter "slagen"

Listan kan göras längre.

Hur ser listan ut över de positiva verkningarna?